top of page

Harlingen

 

Harlingen heeft de afgelopen jaren veel voor de kiezen gehad. Het inwonertal van de stad groeit al een paar jaar niet meer, de vissersvloot is kleiner geworden en de haven moet zichzelf opnieuw uitvinden. De traditionele bedrijvigheid is namelijk veranderd.

 

Harlingen is de haven en de haven is Harlingen. Al in het jaar 1311 komt de naam voor in Engelse havenregisters. In de loop der jaren is de stad gegroeid, voornamelijk dankzij de haven. In 1644 werd de Friese admiraliteit zelfs verplaatst van Dokkum naar Harlingen, een teken dat het de belangrijkste haven van de provincie was geworden. In de historische binnenstad is dit nog steeds terug te zien. Oude pakhuizen, met namen als Moskou, Stockholm en Londen nog trots op de gevel, doen dienst als woonhuis. Aan de kades van de Noorderhaven herken je de oude woningen van reders en kapiteins, terwijl de steegjes erachter nog steeds het decor lijken van armoedige matrozen en handwerkslieden.

 

Harlingen is onlosmakelijk verbonden met de haven. In de Zuiderhaven ligt de Bruine Vloot voor anker. Een bonte verzameling van oude klippers, schoeners en tjalken die tegenwoordig dienst doen als vervoermiddel voor gezelschappen op vakantie. Kleurige vlaggen wapperen vrolijk in de wind, en geven de stad iets gezelligs. De traditionele vissersvloot ligt weliswaar voor anker in de haven, maar de afgelopen jaren is het aantal schepen afgenomen. De boten die er nog liggen zien er oud en roestig uit. Veel boten zijn bovendien van Urker vissers, die Harlingen als tweede ligplaats hebben gekozen.

 

Richting de eilanden Terschelling en Vlieland vertrekken meerdere keren per dag de veerboten. Iets verderop worden, voornamelijk door Oost-Europese matrozen, nog steeds vrachten van en naar voornamelijk Scandinavië geladen en gelost. Maar de echte drukte lijkt verdwenen. Een grote kraan, die vroeger nog scheepsladingen laadde en loste, is omgebouwd tot hotel. Een lot dat ook de oude vuurtoren heeft getroffen. Toerisme is het nieuwe idee. Met het oog op de toekomst wordt een deel van de haven zelfs geschikt gemaakt voor (grote) cruiseschepen. Harlingen wordt neergezet als poort naar Friesland, en de sleutel tot het Waddengebied. Een schakel tussen de wadden en de rest van Nederland.

 

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor gemeentelijke herindelingen in Friesland. De kwestie speelde ook in Harlingen. De provincie en het college van B&W in de stad wilden dat de stad opging in een grote gemeente Noordwest Fryslân. Ruim tachtig procent van de inwoners stemde in een referendum echter tegen deze plannen. Toch is het maar de vraag of de wens van de bevolking de komende tijd in stand gehouden kan worden. Het aantal inwoners is al een aantal jaren ongeveer gelijk. De werkloosheid is ook hier de afgelopen jaren gestegen. Hoe lang kan de stad haar zelfstandige positie nog behouden?

 

Tegen deze achtergrond, van een Harlingen in beweging, portretteert het tv-programma Bynt van Omrop Fryslân vier inwoners van de stad. Vier inwoners, die elk te maken hebben met de veranderingen van de haven. De vrouw die haar hele leven lang in Harlingen heeft gewoond. De man die werk zocht en terecht kwam op een booreiland. De schipper van de KNRM die altijd waakzaam blijft. En de vrouw die met haar oude vrachtschip toeristen rondvaart in de Bruine Vloot. Vier persoonlijke verhalen van mensen in een stad die verandert, of misschien zelfs al veranderd is. 

 

Bekijk hier een klein voorproefje van de vier afleveringen! 

bottom of page